Kvizopija – 01

Prvi krug

Grupa pitanja: Džaba ti meni pričaš

 1. Aleksandar Veliki imao je žarku želju upoznati ovog velikog filozofa, a kad ga je pronašao, ovaj je ležao sunčajući se. Aleksandar ga srdačno pozdravi i velikodušno ponudi da može tražiti od njega što god poželi. Odgovor je zvučao otprilike ovako: „Treba mi samo to da mi se malo pomakneš sa sunca”.
  Tko je ovaj filozof iz bačve?
 2. Veliki matematičar iz Sirakuze, poznat po uskliku Eureka, završio je život na pomalo bizaran način, a njegove posljednje riječi: „Ne diraj moje krugove!”, postale su njegov, uz usklik od maloprije, najpoznatiji citat. Rimski vojnik kojem je uputio ove riječi, po svjedočenju, stvarno je ostavio krugove. Ali se zato uhvatio njegove glave i posla odvajanja iste od ostatka tijela.
  Kako se zvao ovaj nesretni antički znanstvenik?
 3. U prvoj polovici 17. stoljeća, Galileo Galilei, zbog inzistiranja na heliocentričnom sustavu, dolazi u sukob sa crkvom i njenom ustaljenom dogmom, koja se u potpunosti kosila sa heliocentrizmom. Zato je pred inkvizicijom bio primoran odreći se svojih ideja. Što je, navodno, rekao odmah nakon suđenja, i po čemu će ostati zapamćen zauvijek?
 4. Jedan od najvećih umova renesanse, ali i čovječanstva uopće, uz sva svoja nebrojena umjetnička i znanstvena djela uspio je naći vremena i za pokoji zen. Jedan od takvih bio je i: „slikar koji ne sumnja u svoju sposobnost malo postiže”.
  Kako se zvao ovaj, doslovno, renesansni, čovjek?
 5. U pismu prijatelju Robertu Hooku, iz 1676. godine, jedan od najvećih umova ikad, sjajni matematičar, fizičar i astronom, napisati će divnu rečenicu: „Ako sam i vidio dalje od drugih,to je zato jer sam stajao na ramenima divova”. Tko je slavni znanstvenik, koji ovim citatom odaje priznanje svojim prethodnicima?

 

 1. Diogen
 2. Arhimed
 3. Eppur si muove! – Ipak se kreće!
 4. Leonardo da Vinci
 5. Issac Newton

Grupa pitanja: Fala vam talijani

 1. Dylan Dog privatni istražitelj, koji sebe voli nazivati istražiteljem noćnih mora, ne bavi se paranormalnim cijeli život.
  Prije nego što postaje privatni detektiv, radio je kao…?
 2. Rendžer i poglavica Navaho indijanaca, Tex Willer u većini svojih stripovskih avantura ide u paru sa svojim vjernim prijateljem, ostarjelim rendžerom indijanskog imena Srebrna Kosa.
  Kako se, ali ne indijanskim imenom, zove Texov prijatelj?
 3. Pravo ime mu je Yannick Lerroc, ali puno je poznatiji pod drugim imenom, Blek. Nekad je to Veliki Blek, nekad Blek Stena, ali indijanci za njega ne koriste niti jedno od tih imena.
  Kako Bleka zovu indijanci?
 4. Vukovi sa Ontarija nikad ne bi bili to što jesu da nema njihovog hrabrog vođe Komandanta Marka. Mark je zaručen za ljubomornu plavušu iz tvrđave Ontario, koja svaki put strepi kad je on u nekoj od svojih avantura, a koju poznaje od djetinjstva.
  Kako se zove Markova zaručnica?
 5. Usamljenik iz Manausa, Jerome Drake, puno poznastiji po nadimku Mister No, nema puno stalnih prijatelja. Jedan od njih je Phill Mulligan, privatni detektiv i bivši suborac sa Pacifika, ali ipak mu je najbolji prijatelj bivši njemački vojnik Otto Wolfgang Kruger, kojeg svi uglavnom zovu njegovim nadimkom.
  Kojim?
 1. POLICAJAC U SCOTLAND YARDU
 2. KIT CARSON
 3. ZLATNA KOSA
 4. BETTY
 5. SS (ESE ESE)

Grupa pitanja: Špica za sva vremena

 1. godine natjecanje za Pjesmu Eurovizije se održavalo u engleskom Brightonu. Pobjedila je malo poznata švedska pop skupina, koja će nedugo nakon toga dostići planetarnu slavu. Naravno, riječ je o ABBAi. S kojom pjesmom ABBA pobjeđuje, te 1974. godine, na Euroviziji?
 2. Jedna od najvećih zvijezda svjetske pop scene, Kanađanka Celine Dion, pobijedila je na Euroviziji 1988. godine, u Dublinu.
  Koju zemlju je na tom natjecanju predstavljala Celine Dion?
 3. I Zagreb se, 1990. godine, upisao u listu organizatora ovog, barem u to vrijeme, glamuroznog takmičenja. Pobjedu je odnijela pjesma „Insieme:1992”, proslavljenog talijanskog kantautora.
  Kako se zvao ovaj talijanski pjevač?
 4. Jedna od najčudnijih večeri Eurovizije bila je ona atenska iz 2006. godine, kada je suludo maskirani finski heavy metal band, pobijedio pjesmom „Hard Rock Hallelujah”, potvrđujući trend da što je nešto čudnije ima veću mogućnost za pobjedu.
  Kako se zvao ovaj finski bend?
 5. Ova priča da što je nešto čudnije ima veću prođu, potvrdila se nekoliko godina prije Lordija, točnije 1998., u Birminghamu. Naime, pobjeđuje izraelska pjevačica Dana International, kojoj je transeksualnost bila glavni adut, bez obzira na pjesmu.
  Kako se zvala njena “divna” pobjednička pjesma?

 

 1. WATERLOO
 2. ŠVICARSKA
 3. TOTO CUTUGNO
 4. LORDI
 5. DIVA

Grupa pitanja: U službi njezina veličanstva

 1. U svim filmovima o Jamesu Bondu, pojavljuje se tajnica njegovog šefa (šefice), Ma. Iako su uloge kratke, uvijek su prožete naglašenom seksualnom napetošću između nje i Bonda. Kako se ona zove?
 2. Najpoznatije piće koje konzumira James Bond je martini, shaken, not stirred. Ali on se uspješno ušikavao i sa mnogim drugim žesticama, dosta često i vinima. Međutim, Daniel Craig u Skayfallu u jednom trenutku pije pivo. Koje?
 3. Desmond Llewelyn je relativno nepoznat glumac. Ali u serijalu o Bondu, glumi čelnika odjela Q, fiktivnog odjela britanske tajne službe zadužene za istraživanja i razvoj. U ulozi Qa ( skraćeno od quartermaster), pojavljuje se od 1962. pa sve do 1999. godine i filma Svijet nije dovoljan. U tom se filmu pojavljuje njegov pomoćnik, a utjelovljuje ga John Cleese. Pod kojim imenom, ili točnije slovom, se pojavljuje Cleese u ovom filmu?
 4. U filmu Svijet nije dovoljan, pojavljuje se prva zla Bond – djevojka, a glumica koja je glumi je Sophie Marceau. Kako je ime i prezime ove bad bond curke?
 5. U svim filmovima Bond ne bira način kojim miče sa puta zlikovce i protivnike. Pri tom koristi nevjerojatan asortiman oružja i oruđa. Ipak, najčešće ( u 18 filmova) njegovo službeno oružje je pištolj. Koje marke?
 1. MONEYPENNY
 2. HEINEKEN
 3. R
 4. ELEKTRA KING
 5. WALTHER PPK

Drugi krug

Grupa pitanja: Heroj, a ne zločinac

 1. Rođen je u selu Žabno pored Siska. Sudionik je Španjolskog građanskog rata i član Prvog sisačkog partizanskog odreda, a poginuti će 1942. godine. Zbog svog djelovanja među seoskim stanovništvom, dobio je nadimak Seljo. Njegovo ime i prezime je?
 2. Kata Kovačić rođena je u selu Lukavac kraj Siska. Od rane mladosti sudjeluje u radu ljevičarskih organizacija, gdje upoznaje i budućeg muža, Matu Dumbovića. Nakon uspostave NDH, uhapšena je i zatvorena u Kerestincu, gdje i pogiba, tijekom neuspjelog masovnog pokušaja bijega 1941. godine. Njen nadimak je bio?
 3. Tijekom svog revolucionarnog djelovanja, Josip Broz je koristio čitav niz nadimaka, od kojih su najpoznatiji Stari, te posebice Tito. Međutim tu je i manje poznati nadimak, kojeg koristi za rada u Kominterni. Koji je to nadimak?
 4. Filip Kljajić rođen je u selu Tremušaku kraj Petrinje. Istaknutni je predratni revolucionar, a s početkom ustanka odmah se uključuje u NOB, gdje će dogurati do političkog komesara Prve proleterske brigade. Poginuo je prilikom osvajanja Zvornika. Njegov nadimak je?
 5. Legendarni komandant Sedme banijske brigade, Nikola Maraković, poginuo je, sa većim dijelom svoje brigade, u lipnju 1943. godine na Sutjesci. Njegovi suborci, a i drugi, zvali su ga kako?
 1. FRANJO OGULINAC
 2. MATI ILI MAMICA
 3. VALTER
 4. FIĆO ILI FIĆA
 5. NINA

Grupa pitanja: Povremeno se treba zbrojiti

 1. Najpoznatiji par robota na svijetu su vozeća kanta za smeće i zlatni brbljavi robot u ljudskom obličju, iz filmskog serijala Star wars. Koju cifru dobijemo ako zbrojimo sve brojeve koje možemo naći u imenima ova dva robota?
 2. U svijetu nogometa se rijetko kad desilo da u istom klubu igraju tri napadača najviše klase. To se trenutno dešava u Barceloni, gdje Messi, Suarez i Neymar na dnevnoj bazi ruše sve moguće rekorde. Koji iznos dobijemo, ako zbrojimo brojeve koje ova trojica nose na dresovima u Barceloni?
 3. Gripe nazvane po životinjama u zadnje vrijeme pune naslove svih medija. Daleko najpoznatije su svinjska i ptičja. Uzročnici i jedne i druge su virusi koji se označavaju šifrom od dva slova i dva broja. Koji će se iznos dobiti ako zbrojimo sve brojeve u imenima oba ova virusa?
 4. Rulet je jedna od najpopularnijih igara na sreću. Na pokretnom kolu su smješteni brojevi od 1 do 36, a nula nam i onako nije bitna za ovo pitanje. Ono glasi ovako: koliki je zbroj svih znamenki na ovom đavoljem kolu?
 5. U svijetu pića, dosta često nalazimo brojeve u imenima žestokih napitaka. U ovom pitanju ćemo se skoncentrirati na konjak Stock, nekad jako popularno piće ovih prostora, i na jedan od poznatijih škotskih viskija Vat. I jedno i drugo piće imaju u nastavku imena broj. Koju cifru dobijemo ako oduzmemo Vat od Stocka?

 

 1. 7 (C3PO I A2-D2)
 2. 30 (10+9+11)
 3. 8 (H1N1 I H5N1)
 4. 666
 5. 15

Grupa pitanja: Vatreni dečki

 1.  Nakon osamostaljenja Hrvatske, u Nogometnoj reprezentaciji Hrvatske, samo je pet igrača uspjelo skupiti preko 100 nastupa. Koji od njih je, do sada, najviše puta, 127, nastupio za nacionalni tim?
 2.  Kad smo već krenuli sa rekorderima u repki, drugo pitanje će biti vezano za reprezentativne golmane. Znači, koji je golman Hrvatske nogometne reprezentacije najviše puta stajao na vratima nacinalnog tima?
 3. Svi koji prate hrvatski nogomet pamte katastrofalan poraz 1:5, najveći u službenim utakmicama, protiv Engleza na Wembleyu, ali puno teže će se sjetiti reprezentacije protiv koje smo, 2006. godine, ostvarili najveću službenu pobjedu, od čak 7:0. Koja je to reprezentacija?
 4. 17. listopad 1990. godine zlatnim slovima je upisan u povijest Hrvatskog nogometa. Tog dana, bez obzira što je Hrvatska još uvijek dio Jugoslavije, odigrana je prva utakmica reprezentacije u novijoj povijesti. Protivnik je bio reprezentacija SADa, a rezultat 2:1 za Hrvatsku. Tko je, u 29. minuti, zabio prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju?
 5. Ozbiljna povijest Hrvatske nogometne reprezentacije počinje sa njenom prvom službenom utakmicom u kvalifikacijama za Euro u Engleskoj 1996. godine. Utakmica se odigrala 1994. godine i Hrvatska je ostvarila pobjedu od 2:0. Koju reprezentaciju je pobijedila?
 1. DARIO SRNA
 2. STIPE PLETIKOSA
 3. ANDORA
 4. ALJOŠA ASANOVIĆ
 5. ESTONIJA

Grupa pitanja: Zavijanje na mjesec

 1. Tux, Zakumi, Misha, Edie the Head, Wenlock and Mandeville, Juanito, Zagi, Coby… Tko su oni?
 2. Ako znamo da je ovaj roman, uz Životinjsku farmu, najpoznatije djelo njegova tvorca, i ako se u njemu pojavljuju Winston Smith, Emmanuel Goldstein, te sve kontrolira Veliki Brat, o kojem je književnom klasiku riječ?
 3. Vrlo jednostavno pitanje. Što je zajedničko St. Moritzu, Lake Placidu, Insbrucku, Naganu, Salt Lake Cityu, Torinu i Vancouveru?
 4. Engleska književnica koja stvara između dva Svjetska rata, jedan je od ključnih autora narativnog modernizma. Njena najpoznatija djela su Svjetionik, Valovi, Gospođa Dalloway… . Ipak, njeno ime nam je puno poznatije iz naslova filma iz 1966. godine, sa Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor u glavnim ulogama. Film se zove Tko se boji …, a potom ide ime i prezime spisateljice. Ime joj je Virginia, a prezime?
 5. Strip je uvijek pratio aktualna politička zbivanja. Tako se desilo da su događanja na ovim prostorima devedesetih, ponukala belgijskog strip autora Hermanna, na stvaranje albuma koji će biti oštra kritika svjetske politike prema ratu u Bosni. U naslovu strip albuma su dvije riječi. Druga je argentinski ples tango, a prva riječ je ime jednog europskog glavnog grada. Kojeg?
 1. MASKOTE
 2. 1984.
 3. ZOI
 4. WOOLF
 5. SARAJEVO

Konačni odgovor:

VUČKO

Dabl trabl

 1. Ebony and Ivory, hit je pjesma, koja 1982. godine dostiže prva mjesta na ljestvicama i u Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Američkim Državama. Koja su dva izvođača interpretirala ovaj sjajni duet?
 2. Povijest pišu i piše o pobjednicima, posebice kada je riječ o vojskovođama. Kako se vojskovođe rijetko kreću pješke, za očekivati bi bilo da dosta znamo i o njihovim konjima, ali to baš i nije pravilo. Ipak, znamo imena nekih od njih. Kako se zvao konj Aleksandra Velikog, s kojim je prošao sve velike bitke, a kako konj Napoleona Bonapartea, kojeg je jahao tijekom neslavnog pohoda na Rusiju?
 3. KK Cibona umirovila je, do sada, tri dresa. Jedan je, naravno, pripadao Draženu Petroviću. Kako se zovu preostala dvojica igrača Cibone kojima su dresovi dignuti pod krov dvorane?
 4. Jedno kratko i jednostavno. Ako imamo violinu i violončelo, koja nam dva instrumenta nedostaju da sastavimo gudački kvartet?
 5.  Superherojima je nepraktično stalno se kretati među ljudima s maskom, u tajicama i ogrtačima. Osim eventualno za Noć vještica. Zbog toga imaju i ljudska obličja. Kako se zovu strip superheroji čiji su ljudski alteregoi Donald Blake i Bruce Wayne?
 1. PAUL MCCARTNEY I STEVIE WONDER
 2. BUKEFAL I MARENGO
 3. MIHOVIL NAKIĆ I ANDRO KNEGO
 4. VIOLINA I VIOLA
 5. THOR I BATMAN
Skini svoj primjerak 😉
Trebate još pitanja?