Književnost – pub kviz pitanja

Književnost, pub kviz pitanja

Klikom na reklamu podržavate osvježavanje ove stranice. Hvala!

 

 

Tko svoj poznati roman počinje rečenicom „Lolita-svijetlo mog života,oganj mojih prepona?
Vladimir Nabokov

Radnja prvog dijela koje se književne trilogije Alberta Fortisa odvija 1806, drugog 1832, a trećeg 1900?
Dubrovačke trilogije

 

Najpoznatija drama Bertolta Brechta zove se Majka Hrabrost. Kako glasi ime i prezime fiktivne heroine koju svi znaju pod nadimkom Majka Hrabrost?
Anna Fierling

 

Jedan od najvećih poljskih književnika rođen je 1846. godine. Najpoznatija su mu djela trilogija o Poljskoj sredinom 17. stoljeća: “Ognjem i mačem”, “Potop” i “Gospodin Wolodyjowski„, te „Quo vadis”, nakon kojeg će dobiti Nobela za književnost, 1905. godine. Kako se zvao ovaj književnik?
Henryk Sienkiewicz

 

Polnoć prodjè – što me búdi

U to doba iz sna mòga?

Žice same zaigraše

Na guslama dieda mòga,

Zaigraše iz tihana:

 Zora puca, bit će dana!

Ovo su prvi stihovi preporodne pjesme Zora puca, bit će dana prvi put objavljene 1844. Tko je njen autor?
Petar Preradović

 

Francuski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1921. godine nikad nije postigao široku popularnost mada je bio jedan od najistaknutijih književnika na razmeđu stoljeća i glas svijesti svoje generacije, a skepticizmom, duhovitošću i ironijom privlači i danas intelektualnu književnu publiku. Kako se on zove ako su mu neki od najpoznatijih romana Otok pingvina, Bogovi žeđaju i Pobuna anđela?
Anatole France

 

Posljednja od Posljednjih Stipančića u romanu Vjenceslava Novaka je gospođa Stipančić, suhonjava i sitna žena koja na kraju završava mrtva, pokrivena bijelom plahtom, prilikom prošnje. Kako glasi njeno vlastito ime?
Valpurga

 

Gdje je to Arsen Dedić smjestio brod u imenu svoje prve zbirke pjesama koja je izdana 1982. godine?
U bocu

 

Lolita je jedan od vrhunaca svjetske literature. Kako se preziva njen autor?
Nabokov

 

Hrvatski roman imena Crvena voda izašao je pred javnost 2017. godine. Riječ je o krimiću koji se u periodu od 27 godina bavi nestankom sedamnaestogodišnje djevojke 1989. godine, prilikom ribarske fešte na dalmatinskoj obali. Kako se zove hrvatski pisac koji je napisao Crvenu vodu?
Jurica Pavičić

 

Mahabharata i Ramajana su indijski epovi koji spadaju u vrhunce svjetske pisane riječi. Oba su napisana na istom jeziku. Kojem?
Sanskrt

 

Mali princ je remekdjelo svjetske književnosti. U njemu se pojavljuje niz životinja. Jedna od njih moli Malog princa da ju pripitomi kako bi bili prijatelji i potrebni jedno drugom. O kojoj je to životinji riječ u ovom pitanju?
Lisica

 

Sherlock Holmes ima sigurno utočište u samom centru Londona. Sa vjernim prijateljem i suradnikom dr. Johnom Watsonom, živi u iznajmljenom stanu kod gazdarice, gospođe Hudson. Koja je točna adresa njihovog obitavališta u Londonu?

BAKER STREET 221B

 

 

Možda i najpoznatiji putopisac sa naših prostora je hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik Matko Peić. Baveći se umjetnošću, imao je priliku proputovati Hrvatsku, iz čega je nastao sjajan putopis. Prvi put je izdan 1967., a četvrto izdanje bilo je 2002. godine. Kako se zove ova zbirka putopisa?

SKITNJE

 

William Shakespeare u nekoliko je navrata u naslove svojih drama stavljao i ženska imena. Daleko najpoznatiji primjer je Romeo i Julija. Međutim, u ovom pitanju tražimo jedno drugo žensko ime iz naslova. Ime drame se sastoji od dva imena. Prvo je Troilo. Koje žensko ime ide uz Troila?

KRESIDA

 

Kada veliki talijanski pjesnik zaluta u dubokoj i mračnoj šumi, i kad mu izlaz iz nje prepriječe vučica, lav i pantera, u pomoć će mu doći Vergilije, te mu objasniti da mora proći kroz Pakao, Čistilište i Raj. Kad dođu do vrata prve od ovih cijenjenih ustanova, nad njima će pisati: Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite. Ili tako nekako.
Kako se zvao taj pjesnik?
DANTE ALIGHIERI

 

Ako znamo da je ovaj roman, uz Životinjsku farmu, najpoznatije djelo njegova tvorca, i ako se u njemu pojavljuju Winston Smith, Emmanuel Goldstein, te sve kontrolira Veliki Brat, o kojem je književnom klasiku riječ?
1984.

 

 

Ovog puta tražimo ime starogrčkog autora koji je najpoznatiji po svom djelu Anabaza.Ovaj vojnik i plaćenik sudjelovao je u plaćeničkoj grčkoj vojsci koja se borila za jednu od frakcija u perzijskim ratovima za vlast, a nakon poraza njihove strane, njih se 10000 vratilo kroz Malu Aziju do domovine. To je opisao u Anabazi.
Tko je on?
KSENOFONT

 

Godina je 1984., Veliki Brat sve vidi, a on je službenik Ministarstva istine. U potpunosti prezire postojeći sustav, i pokušava ga podrivati iz nutra.
Kako je ime ovog književnog lika?
WINSTON SMITH

 

Možda bi bilo dovoljno samo reći da je pjesnik kojeg ime tražimo bio omiljeni bard Mate Parlova. A ako to nije dovoljno, možemo spomenuti njegov boemski život po kojem ga znamo gotovo isto kao i njegove stihove.
O kojem pjesniku iz Vrgorca je riječ?
TIN UJEVIĆ

 

Povratak Filipa Latinovicza je roman Miroslava Krleže za kojeg su svi čuli. Ako ni zbog čega drugog onda zbog lektire. A ovo čuli je zbog toga što ne poznam nitkog tko ga je za lektiru i pročitao. U ovom pitanju nije bitno od kud je dolazio i kud ide, već umjetnička crta našeg Fiće.
Znači, čime se bavila ova kreativna duša?
SLIKAR

 

Mihail Bulgakov, završio je medicinski fakultet 1916. godine sa odličnim uspjehom. U svojim ranim godinama radio je kao liječnik širom Rusije i Ukrajine. Nakon revolucije u potpunosti se posvetio književnom radu. Iako je često zbog pisanja dolazio u sukob sa sovjetskom vlašću, i dalje je bio cijenjen i prihvaćen.
Bez obzira na sjajne drame, njegovo najbolje djelo je roman. Koji?
MAJSTOR I MARGARITA

 

Doktor Daneeka samo je jedan od mnogih životopisnih likova u književnom klasiku dvadesetog stoljeća, kojeg je 1961. godine napisao Joseph Heller. Liječnik je na američkom aerodromu smještenom u Južnoj Italiji 1943. godine, gdje liječi glavnog lika, Yossariana, člana posade američkog bombardera.
Kako se zove književni klasik u kojemu se spominje doktor Daneeka?
KVAKA 22

 

Hrvoje Hitrec će, bez obzira na druge stvari koje je radio i na TVu i u književnosti, kod nas zauvijek ostati zapamćen po sjajnom književnom serijalu, koji je pretočen u legendarnu seriju. Riječ je o Smogovcima. Kako se zove četvrti brat Vragec po starosti, veliki ljubitelj svih vidova znanosti, koji sanja Nobelovu nagradu?
COBRA