Umjetnost – Pub kviz pitanja

Umjetnost, pub kviz pitanja

 

Kazalište Ulysses su osnovali 2001. glumac i redatelj Rade Šerbedžija i dramatičar Borislav Vujčić sa bazom na Brijunima. Prva njihova predstava postala je zaštitna i repriziraju je svake sezone do dan danas. O kojoj je to predstavi riječ?
Kralj Lear

 

Možda i najveći konceptualni umjetnik Hrvatske zvao se Vladimir, a životopisni nadimak mu je Trokut. Kako se prezivao?
Dodig

 

1890. godine Van Gogh se seli u Auvers. Glavni razlog je osoba koja je pasionirani ljubitelj slikarstva i s kojom Vincent vrlo brzo uspostavlja sjajne odnose. Iz tog prijateljstva nastaje jedan od najboljih Van Goghovih portreta.
Kako se zove taj slikarov prijatelj i mecena?
DR. GACHET

 

Ovaj francuski slikar smatra se jednim od velikana impresionizma, iako on za sebe nikad nije tvrdio da je dio tog pokreta. Bez obzira u koju ga ladicu spremali, zadužio je svijet sjajnim slikama. Posebice je imao pik na balerine i konjske utrke. Najpoznatija su mu djela Primabalerina, Čaša apsinta, Na utrkama, te čitav niz drugih remekdjela.
Tko je on?
EDGAR DEGAS

 

Jedna od najpoznatijih skulptura koju je isklesao Michelangelo Buonarroti je ona Mojsija, na grobnici pape Julija II. Cijeli kompleks grobnice je također Michelangelovo djelo. Projekt je uz najvećeg majstora imao i najbolji materijal. Riječ je o najboljem mramoru koji se mogao naći u Italiji.
Pored kojeg se grada nalazi kamenolom iz kojeg je ovaj mramor?
CARRARA

 

Jedna od najpoznatijih slika iz razdoblja renesanse je slika Rođenje Venere. Čuva se u Firenci, u galeriji Ufizzi, a nastala je 1485. godine. Tko je autor ovog remekdjela?
SANDRO BOTICELLI

 

Osoba za koju možemo reći da je renesansni čovjek u punom značenju riječi, bio je, naravno, Leonardo Da Vinci. Stvorio je čitav niz sjajnih slika, crteža, projekata i nacrta, iz kojih se može, barem malo, dokučiti o kakvoj je posebnoj osobi bilo riječ. Na jednom od njegovih crteža, prikazan je čovjek sa svim njegovim proporcijama, a temelji se na radu starorimskog arhitekta.
Kako je ime ovog slavnog crteža?
VITRUVIJEV ČOVJEK

 

Paul Gauguin, francuski slikar i grafičar postimpresionizma i preteča simbolizma, oduvijek je imao potrebu odmaknuti se od civilizacije. Pokušao je to u Provansi, međutim 1891. godine odlazi na otočje u koje se trajno zaljubljuje. Gdje je to Gauguin otišao da bi našao mir i nove vizure te 1891.?
TAHITI

 

Rođen u Sevilli, 1599. ovaj španjolski majstor, postaje dvorski slikar na dvoru španjolskog kralja Filipa IV. Najvažniji je portretist baroka, i slikar scena od povijesnog i kulturnog značaja. O kome govorimo?
(DIEGO RODRIGUEZ DE SILVA Y) VELAZQUEZ

 

 

Slavni španjolski nadrealistički slikar Salvador Dali 1931. godine naslikao je Mekane satove, jednu od svojih najpoznatijih slika. Kad je upitan da li ova slika predstavlja Teoriju relativnosti, njegov odgovor je bio da satovi, ustvari, predstavljju camembert koji se topi na suncu. Koji je drugo, i prihvaćenije ime ove slike?
POSTOJANOST PAMĆENJA