Trivia – Pub kviz pitanja

Trivia, pub kviz pitanja

 

Koje je godine samoborska kremšnita postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro?
2021.

 

Koje godine se počeo proizvoditi legendarni Commodore 64?
1982.

 

Traminac je sorta bijelog grožđa od kojeg se proizvodi sjajno bijelo vino istoga imena. Uz jedan naš grad kvaliteta tog vina dostigla je svjetske standarde, pa je posluživana na krunidbi Elizabete II, a i prije je bio vino koje se posluživalo na Engleskom dvoru.
Uz koji hrvatski grad se od 1710. godine uzgaja ova sorta i proizvodi ovo znamenito vino?
ILOK

 

Rulet je jedna od najpopularnijih igara na sreću. Na pokretnom kolu su smješteni brojevi od 1 do 36, a nula nam i onako nije bitna za ovo pitanje.
Ono glasi ovako: koliki je zbroj svih znamenki na ovom đavoljem kolu?
666

 

Što se tiče začina i alkohola, glavna “zvijezda” je začin kojeg nalazimo u mnogim svjetskim žesticama. Tako ga ima u pastisu i absintu u Francuskoj, u grčkom ouzou, talijanskoj sambuci, u bliskoistočnom araku, te u mnogim drugim alkoholnim pićima čija bi imena odala i ime začina koga tražimo.
Kako se on zove?
ANIS

 

U svijetu postoji mnoštvo životinja koje direktno ugrožavaju život ljudima. Posebno je to izraženo u Africi.
Kako se zove sisavac koji ubija najviše ljudskih jedinki na Crnom kontinentu?
NILSKI KONJ

 

Jedna od glavnih ptičjih karakteristika je to da nesu jaja. Proizvode ih u nevjerojatno širokom spektru boja i veličina.
Koja od svih ptica nese najmanja jaja s obzirom na svoju veličinu?
NOJ

 

Prije nekoliko godina, točnije 2012., uz talijansku obalu desila se velika pomorska nesreća. Naime, nasukao se, a potomi prevrnuo na bok, veliki turistički kruzer. Od preko četiri tisuće putnika i članova posade, poginulo je njih trideset dvoje.
Kako se zvao ovaj talijanski brod?
COSTA CONCORDIA

 

 

Jedan od specijaliteta talijanske kuhinje, pesto, koristi se kao umak za tjesteninu, ali i za pripremanje juha, te drugih umaka. Ovisno o regiji iz koje dolazi, razlikujemo crvene (rosso) i zelene ( verde). Ipak, najpoznatiji je pesto alla genovese. Najbitniji sastojci ovog specijaliteta su češnjak, sol, bosiljak, parmezan, tvrdi kozji sir i maslinovo ulje. Jedan bitan sastojak nedostaje sa ovog popisa.
Koji?
PINJOLI

 

Bosanske slastičarne ne možemo zamisliti bez osvježavajućeg napitka kojeg svaka spravlja po vlastitom receptu. Glavni sastojci su kukuruz, kvasac, šećer i voda. Specifičnog je slatkastog okusa i žućkaste boje. O kojem se piću radi?
BOZA

 

Zdravko i Zoran Mamić trenutno su najkontraverznija braća u Hrvata. Nećemo ulaziti u njihove trenutne probleme sa zakonom, i pozicije u hrvatskom nogometu, već ćemo se posvetiti njihovom porijeklu.
U kojem gradu su rođeni Mamići?
BJELOVAR

 

 

Jednoj od najosebujnijih političarki u zadnje vrijeme rijetko tko zna ime. Svi je znaju kao Kerumovu seku. I ona i braco odradili su zastupnički mandat u Saboru. Kako se, imenom i prezimenom zove ova hrvatska političarka?
NEVENKA BEČIĆ