Mitologija – Pub kviz pitanja

Mitologija, pub kviz pitanja

 

 

Lady Godiva ili Godgifu mitološka je anglosaksonska plemkinja. Najpoznatije djelo koje je Godiva učinila je kad je projahala gradom gola na konju, zaogrnuta samo svojom kosom, a sve da bi njen suprug, grof od Mercije, smanjio poreze. Kako se zove grad kroz koji je projahala naga Godiva?
Coventry

 

Legenda kaže da je predivni lokalitet imena Odisejeva špilja točno mjesto gdje se Odisej zaljubio u Kalipso. Smještena je na jednom našem otoku. Kojem?
Mljet

 

Deset zapovijedi koje je, prema Bibliji, Bog objavio Mojsiju na dvjema kamenim pločama na gori Sinaju i predao ih izraelskom narodu, koji ih se trebao strogo pridržavati još se nazivaju i jednom riječju u grčkoj osnovi. O kojoj je to riječi riječ?
Dekalog

 

Jedan od najpoznatijih pojmova iz nordijske mitologije je Valhalla. Ovo je velika rajska dvorana u kojoj stoluje vrhovni bog Odin, a u njoj borave ratnici poginuli u boju. Svako jutro izlaze iz nje, i bore se međusobno. Tako vježbaju za konačnu bitku između bogova i divova.
Kako se zove ta konačna bitka na kraju svijeta?
RAGNAROK

 

U grčkoj mitologiji opisuju ih kao ptice sa ženskim licima. Duhovi su vjetra, a smatarju se pljačkašicama i otimačicama, posebice hrane. U mitologiji sa njima problema ima Eneida, ali glavna priča s njima je priča o Fineju, kojeg Zeus po kazni, smješta na otok sa hranom, ali kad god ju primi, one mu je otimaju iz ruku.
Tko su ove ptičurde?
HARPIJE

 

 

Prema jednom od mitova, ovo čudovište, je bila Nejada, kći Posejdona i Geje, koju Zeus pretvara u čudovište koje tri puta dnevno guta vodu i pri tom stvarajući ogromne virove. Zajedno sa svojom čudovišnom kolegicom bila je strah i trepet grčkih pomoraca.
Kako je ime ovom čudovištu?
HARIBDA