Zemljopis – Pub kviz pitanja

Zemljopis, pub kviz pitanja

 


Klikom na reklame podržavate rad ovih stranica! Hvala vam!

 

 

Koji je troslovni grad u istočnoj Srbiji poznat po vleikim nalazištima bakra?
Bor

 

Koje se posilno gorivo iskapalo u rudnicima Raša,Labin,Ripenda,Pićan i Tupljak?
Ugljen

 

Uz koje baranjsko brdo leže Knezovi vinogradi?
Bansko brdo

 

Rastafarijanizam je pokret pripadnika crne rase koji prepoznaju Afriku,pogotovo Etiopiju, kao mjesto rođenja čovječanstva. Pokret se javio kao pobuna protiv bjelačkog ugnjetavanja i iz potrebe crnaca da zadrže svoj ponos, te da pokušaju ukloniti ostatke ropstva, pri čemu bi dokazali da su i oni ljudi te da zavrjeđuju slobodu i poštovanje. Kojim imenom, pogrdnim, u rastafarijanizmu nazivaju bijelce, ako se zna da je u pitanju jedna drevna država?
Babilon

 

Etiopija je pradomovina biljke koja je danas globalno rasprostranjena, što vezano za uzgoj, a još više što se tiče upotrebe iste. Ova je država trenutno u prvih deset po proizvodnji ove biljke u svijetu. O kojoj je to biljci riječ ako se zna da je najćešća svjetski uzgajana sorta dobila ime po azijskom poluotoku koji je od Afrike odvojen samo Crvenim morem?
Kava

 

Koja je država sa Crnog kontinenta druga po broju stanovnika na njemu?
Etiopija

 

Brod Moravice je naselje i općina smještena u Hrvatskoj. U kojoj županiji se nalazi ovo pitoreskno mjesto?
Primorsko-goranska županija

 

Kroz Ukrajinu teče niz moćnih rijeka. Jedna od njih prolazi i kroz glavni ukrajinski grad Kijev. Kako se ona zove?
Dnjepar

 

Crvana zemlja je jedan od najvažnijih vojnih poligona u republici Hrvatskoj. Pored kojeg se grada on nalazi?
Knin

 

Indijski orah ili indijski oraščić biljka je iz porodice Anacardium i, bez obzira na ime, ne potječe iz Indije. Njega su u Indiju donijeli Portugalci i danas je Indija uz Obalu Bjelokosti njegov najveći proizvođač. Iz koje današnje države potječe ova biljka?
Brazil

 

Kako se zove selo u Cetinskoj krajini ako znamo da su iz njega rodom Frano Masnić, Tadija Anušić i Vlado Veselica?
Glavice

 

Kako nazivamo područje u RH smješteno između Mure i Drave?
Međimurje

 

Kako nazivamo planinski lanac u južnoj Europi, koji se proteže zapadnim dijelom Balkanskog poluotoka kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju?
Dinaridi

 

Koje boje se nalaze na zastavi Istarske županije?
Plava i zelena

 

Najstarije kontinuirano naselje u Europi nalazi se u Hrvatskoj. O kojem se gradu radi ako znamo da je kontinuirano naseljen preko 8.300 godina.
Vinkovci

 

U kojoj državi se nalazi najviše vulkana?
Indonezija

 

Kako se zove najviši vrh u suvremenoj Turskoj?
ARARAT

 

Uz otok Krk je smješten i čitav niz manjih otočića. Daleko je najpoznatiji onaj u Puntarskoj uvali između gradova Krka i Punata. Šumski je rezervat, a i naseljen je, jer je na njemu smješten franjevački samostan.

Kako se zove ovaj pitoreskni otočić?

KOŠLJUN

 

Jedna od zadnjih prašuma u Europi, nalazi se nama u neposrednoj blizini. Ova šuma, smještena na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sastavni je dio Nacionalnog parka Sutjeska.

Kako se zove ova šumetina?

PERUĆICA

 

 

Bilo je neminovno da portugalski moreplovci kad tad stignu do krajnjeg juga Afrike, i time dokažu da postoji mogućnost plovidbe sve do Indije. To će 1497. g. dokazati ekspedicija Vasca de Game, ali to nije važno za ovo pitanje, koje glasi: kako se zvao portugalski istraživač koji je 1488. godine prvi došao do krajnjeg juga Afrike, do Rta Dobre Nade?

BARTOLOMEU DIAS (DIAZ)

 

Bez obzira na pravnodržavni status, Kosovo ima svoju zastavu. Na plavoj podlozi, u sredini je smješten žuti ( zlatni) zemljovid Kosova, a iznad njega su postavljene bijele zvijezde, koje simboliziraju najveće nacionalne zajednice na Kosovu.
Koliko je tih zvijezdi na kosovskoj zastavi?
ŠEST

 

Ime pustinje koje tražimo u slobodnom prijevodu znači: uđeš, a ne izađeš. Smještena je u sjeverozapadnom dijelu NR Kine, a bila je na ruti Puta svile, što objašnjava kineski interes za nju još od davnina.
Kako se zove ova pustinja, veličine oko 270000 km kvadratnih?
TAKLAMAKAN (TAKLA MAKAN)

 

Europa druge polovice 19. stoljeća naprosto je gutala sve izvještaje o afričkim istraživanjima. Međutim, najveće zanimanje je polučila velika potraga za jednim od najvećih istraživača Afrike, dr. Livingstonom. U potragu se na kraju uključila i ekspedicija financirana novcem njujorškog Heralda. Oni na kraju, 1871. godine nalaze Livingstonea u Ujijiu. U tom trenutku vođa ekspedicije izgovara poznate riječi: Dr. Livingstone, I presume?
Kako se zvao ovaj američki istraživač?
HENRY MORTON STANLEY

 

Ako na sredini nacionalne zastave vidimo popriličnu gužvu, u kojoj se najviše ističu kaktus i orao koji stoji na njemu, riječ je o meksičkoj zastavi.
Što orao drži u pandži?
ZMIJU

 

Mali otočić u Indonezijskom arhipelagu u potpunosti je nestao u erupciji istoimenog vulkana na njemu 1883. godine. Eksplozija se čula 3500 km dalje u Australiji, a oblak prašine se digao 80 km u zrak, zbog čega su se smanjile ljetne temperature na cijelom planetu u nekoliko idućih godina. Tsunamiji su na susjednim otocima pobili više od 36 000 ljudi.
Kako se zvao taj vulkan ili istoimeni otok?
KRAKATAU

 

 

Na visini od 1078 metara, nedaleko od Mrkoplja, smjestilo se naselje koje se smatra najvišim stalno naseljenim mjestom u Hrvatskoj.
Koje je ime ovog pitoresknog sela?
BEGOVO RAZDOLJE

 

Glavni grad Poljske je Varšava. Smjestio se u centralnom dijelu ove velike zemlje. Kroz njega protječe i jedna velika rijeka, a grad se ravnomjerno širi na obje obale iste.
Kako nazivamo rijeku koja protječe kroz Varšavu?
VISLA