Zemljopis – Pub kviz pitanja

Zemljopis, pub kviz pitanja

Uz otok Krk je smješten i čitav niz manjih otočića. Daleko je najpoznatiji onaj u Puntarskoj uvali između gradova Krka i Punata. Šumski je rezervat, a i naseljen je, jer je na njemu smješten franjevački samostan.

Kako se zove ovaj pitoreskni otočić?

KOŠLJUN

 

Jedna od zadnjih prašuma u Europi, nalazi se nama u neposrednoj blizini. Ova šuma, smještena na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sastavni je dio Nacionalnog parka Sutjeska.

Kako se zove ova šumetina?

PERUĆICA

 

 

Bilo je neminovno da portugalski moreplovci kad tad stignu do krajnjeg juga Afrike, i time dokažu da postoji mogućnost plovidbe sve do Indije. To će 1497. g. dokazati ekspedicija Vasca de Game, ali to nije važno za ovo pitanje, koje glasi: kako se zvao portugalski istraživač koji je 1488. godine prvi došao do krajnjeg juga Afrike, do Rta Dobre Nade?

BARTOLOMEU DIAS (DIAZ)

 

Bez obzira na pravnodržavni status, Kosovo ima svoju zastavu. Na plavoj podlozi, u sredini je smješten žuti ( zlatni) zemljovid Kosova, a iznad njega su postavljene bijele zvijezde, koje simboliziraju najveće nacionalne zajednice na Kosovu.
Koliko je tih zvijezdi na kosovskoj zastavi?
ŠEST

 

Ime pustinje koje tražimo u slobodnom prijevodu znači: uđeš, a ne izađeš. Smještena je u sjeverozapadnom dijelu NR Kine, a bila je na ruti Puta svile, što objašnjava kineski interes za nju još od davnina.
Kako se zove ova pustinja, veličine oko 270000 km kvadratnih?
TAKLAMAKAN (TAKLA MAKAN)

 

Europa druge polovice 19. stoljeća naprosto je gutala sve izvještaje o afričkim istraživanjima. Međutim, najveće zanimanje je polučila velika potraga za jednim od najvećih istraživača Afrike, dr. Livingstonom. U potragu se na kraju uključila i ekspedicija financirana novcem njujorškog Heralda. Oni na kraju, 1871. godine nalaze Livingstonea u Ujijiu. U tom trenutku vođa ekspedicije izgovara poznate riječi: Dr. Livingstone, I presume?
Kako se zvao ovaj američki istraživač?
HENRY MORTON STANLEY

 

Ako na sredini nacionalne zastave vidimo popriličnu gužvu, u kojoj se najviše ističu kaktus i orao koji stoji na njemu, riječ je o meksičkoj zastavi.
Što orao drži u pandži?
ZMIJU

 

Mali otočić u Indonezijskom arhipelagu u potpunosti je nestao u erupciji istoimenog vulkana na njemu 1883. godine. Eksplozija se čula 3500 km dalje u Australiji, a oblak prašine se digao 80 km u zrak, zbog čega su se smanjile ljetne temperature na cijelom planetu u nekoliko idućih godina. Tsunamiji su na susjednim otocima pobili više od 36 000 ljudi.
Kako se zvao taj vulkan ili istoimeni otok?
KRAKATAU

 

 

Na visini od 1078 metara, nedaleko od Mrkoplja, smjestilo se naselje koje se smatra najvišim stalno naseljenim mjestom u Hrvatskoj.
Koje je ime ovog pitoresknog sela?
BEGOVO RAZDOLJE

 

Glavni grad Poljske je Varšava. Smjestio se u centralnom dijelu ove velike zemlje. Kroz njega protječe i jedna velika rijeka, a grad se ravnomjerno širi na obje obale iste.
Kako nazivamo rijeku koja protječe kroz Varšavu?
VISLA