Povijest – Pub kviz pitanja

Povijest, pub kviz pitanja

Klikom na reklamu pomažete daljnje osvježavanje ovih stranica. Hvala!

 

Pod čijom je vlašću otok Lastovo bio od sredine 13.st. do početka 19.st.?
Dubrovačke republike

 

S kojom su državom,za virjeme Sueske krize,ratovali Izrael,Francuska i Velika Britanija?
Egiptom

 

Sveta Alijansa nastala je nakon konačnog Napoleonovog pada nakon konferencija u Aachenu,Opavi,Veroni i –kojem gradu bivše Jugoslavije?
Ljubljani

 

Slovačka je imala svog Antu Pavelića. Riječ je o svećeniku i političaru koji je vladao Slovačkom od 1938. do kraja Drugog svjetskog rata i koji je na Hitlerov nagovor proglasio Prvu Slovačku Republiku, u to vrijeme zvanu i Nezavisna Država Slovačka. Kako se on zvao?
Jozef Tiso

 

Hrvatska i Slovačka imaju neraskidive veze. Najbolji primjer tome je zagrebački nadbiskup i kardinal koji je rođen u Trnavi, a umro 1869 u Zagrebu. Kako se on zove ako se zna da je nadbiskupom postao 1852. godine?
Juraj Haulik

 

Bratislava je glavni grad Slovačke. Kroz ranija razdoblja hrvatske povijesti ovaj grad je u Hrvatskoj imao i drugo ime. Koje?
Požun

 

Najpoznatiji bik sa umjetničkog djela je definitivno onaj sa Picassove Guernice. Slika je nastala kao reakcija na bespotrebno bombardiranje baskijskog grada Guernice 1937. godine tijekom Španjolskog građanskog rata. Bombardiranje je obavila njemačka nacistička avijacija. Kako se zvala jedinica njemačkih dobrovoljaca, uglavnom avijatičara, koja je izvela ovaj zločin?
Legija Kondor

 

Kojem je plemenu pripadao legendarni indijanski poglavica Bik Koji Sjedi?
(Lakota) Siuksi

 

 

Nevjerojatna  špilja s paleolitskim zidnim slikama, Sikstinska kapela prapovijesnog doba, otkrivena 12. rujna 1940. nedaleko od Montignaca u Francuskoj kada je osamnaestogodišnji Marcel Ravidat krenuo u potragu za psom koji je bio upao u rupu. Kako se zove ovaj arheološki lokalitet?
Lascaux

 

Masillia je bio grad u Rimskom carstvu, smješten na obalama Mediterana. Taj isti grad postoji i danas i nalazi se u Francuskoj. Pod kojim ga imenom znamo danas?
Marseille

 

Rastafarijanizam je pokret pripadnika crne rase koji prepoznaju Afriku,pogotovo Etiopiju, kao mjesto rođenja čovječanstva. Pokret se javio kao pobuna protiv bjelačkog ugnjetavanja i iz potrebe crnaca da zadrže svoj ponos, te da pokušaju ukloniti ostatke ropstva, pri čemu bi dokazali da su i oni ljudi te da zavrjeđuju slobodu i poštovanje. Kojim imenom, pogrdnim, u rastafarijanizmu nazivaju bijelce, ako se zna da je u pitanju jedna drevna država?
Babilon

 

Europske zemlje su tijekom povijesti doslovno raskomadale Afriku. Jedino je neovisno, uglavnom zbog nepristupačnosti, ostalo Etiopsko kraljevstvo. I to sve do tridesetih prošlog stoljeća. Koja je to država tada, nakon krvavog rata, okupirala ovu državu?
Italija

 

U 541/2. g. velika pandemija zahvaća Bizantsko Carstvo, a potom i ostatak znanog svijeta. Povjesničari danas smatraju da je to bila prva pandemija bubonske kuge. Oni također ovu kugu nazivaju po vladaru koji je vladao u tome razdoblju a koji se bio i zarazio, ali je bio među rijetkima koji su je i preboljeli. Kako se on zove?
Justinijan

 

Zaporoška Republika ili Kozačka Republika je ukrajinska kozačka republika koja je nastala 1649. na prostoru današnje središnje Ukrajine i manjih zapadnih dijelova Ruske Federacije, prostoru koji se prethodno nalazio pod vlašću Poljsko-Litavske Unije. Ona nastaje nakon ustanka ukrajinskih kozaka pod zapovjedništvom hetmana kojem je vlastito ime bilo Bogdan. Kako se on prezivao?
Hmeljnicki

 

Jedan od vodećih komunista u Hrvatskoj prije i za vrijeme II. svjetskog rata a kojeg se smatra najutjecajnijim komunističkim rukovodiocem u Hrvatskoj od kraja II. svjetskog rata do početka 1980.-ih godina zvao se Vladimir. Kako se prezivao?
Bakarić

 

Početkom 1918. godine u Sovjetskom Savezu se pojavila potreba hitnog stvaranja vojnih snaga novog režima. Nestabilna situacija u zemlji dovela je do brzog i vrlo improviziranog stvaranja nove vojne organizacije “Seljačke i radničke crvene armije” (RKKA), u biti narodne milicije namijenjene obrani zemlje od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja. Kako se zvao političar koji je ovu miliciju  do 1924. preobrazio u profesionalnu armiju?
Lav Trocki

 

U trećem tisućljeću prije Krista u dolini rijeke Ind razvila se civilizacija koju se može smatrati prvom indijskom. Narod koji ju je stvorio zvao se Dravidi, a ona nestaje u nerazjašnjenim okolnostima. Nastaje oko gradova građenih opekom od kojih su dva najpoznatija. Po Harappi cijela civilizacija dobija ime, ali drugi je zbog svoje očuvanosti daleko najpoznatiji urbani lokalitet ove civilizacije. Kako mu je ime?
Mohenjo Daro

 

U periodu između 1920. i 1938. godine postojao je vojni savez između Jugoslavije, Čehoslovačke i Rumunjske. Uzrok njegovog formiranja bio je strah od eventualnog pokušaja Austrije ili Mađarske da vojnim putem povrate teritorije koje je Austrougarska ranije imala. Kako se zvao ovaj savez?
Mala Antanta

 

Koje godine je Republika Hrvatska postala članice Europske Unije?
2013. godine

 

Koga je časopis Time godine 1938. izabrao kao osobu godine?
Adolf Hitler

 

U kojem stoljeću se vodio Četvrti habsburško-turski rat?
17. stoljeću

 

Sisačku rafineriju osnovala je obitelj Mayer Marić. Za strateškog patrnera su uzeli jednu svjetski poznatu naftnu kompaniju. Koju?
Shell

 

Koje godine je Vladimir Putin postao predsjednik Ruske Federacije?
2000. godine

 

Jedni od najneustrašivijih ratnika kroz povijest, ali i dan danas, su Gurkhe. Posebice su se proslavili u službi britanske krune, a njihovi podvizi na ratištima oba svjetska rata, te u svim sukobima u kojima je Velika Britanija sudjelovala nakon njih, stavljaju ih ravno u legendu.
Kako se zove njihovo ubojito hladno oružje, bez kojeg ne možemo zamisliti gurkha ratnika?
KUKRI

 

Jedan od najvećih vojskovođa antike bio je Temistoklo. On je odmah shvatio da je jedini način da se odbije perzijska najezda na Grčku, tako da ih se porazi na moru. Stoga je u obrambenom savezu grčkih gradova inzistirao i na zajedničkoj floti.
Konačna kruna je bila velika pobjeda kraj jednog grčkog otočića.
Kojeg?
SALAMINA

 

Kraj sela Kistanje, nalaze se ostatci velikog rimskog vojnog logora. Sve do potpune pacifikacije ilirskih krajeva, u njemu se, kao posade, izmjenjuje čitav niz rimskih legija. Kasnije se, nakon što počne gubiti vojni značaj, oko njega razvija i civilno naselje.
Kako je ime ovog logora?
BURNUM

 

U drugoj polovici devetog stoljeća Hrvati rade prvi pravi iskorak prema Jadranskom moru. U tom periodu strah su i trepet svim trgovcima koji plove uz istočnu obalu Jadrana. Kolika je snaga njihove mornarice pokazuju 871. godine, kad pomažu, jakom flotom, kralju Ludoviku II da oslobodi Bari od Arapa . Koji hrvatski knez je tad bio na čelu Hrvatske, a kojeg su protivnici od milja zvali “najgori knez Slavena”?
DOMAGOJ

 

Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, jedan ruski vladar je shvatio da je daljnja ruska ekspanzija u potpunosti nemoguća bez razvoja flote. Kako nije imao ni znanje ni ljude, poslao je veliki broj Rusa na školovanje u tada glavne europske brodogradilišne centre. Čak je i sam posjetio te gradove i sudjelovao u izradi brodova kao običan radnik. Kako se zvao ovaj ruski car?
PETAR VELIKI

 

Jedan od najpopularnijih modela Colt revolvera, Colt.45, imao je zanimljiv nadimak. Korišten je u vojnim postrojbama SADa, ali popularnost mu je ogromna i među žiteljima Zapada. Zato je ovaj model jedan od nezamijenjivih u kaubojcima, posebice špageti vesternima. Koji je, začuđujuće različit od uporabne namjene, nadimak ovog Coltovog modela?
PEACEMAKER (IZMIRITELJ)

 

 

Nikad nije objašnjeno zašto su mučitelji kroz povijest imali fiksaciju na stopala svojih žrtava. Ali ako nam je ona poznata, ne čude imena poput cementnih cipela. Ipak, jedna sprava za mučenje je puno poznatija od spomenutih cipela, a isto nosi ime obuće. Radila je tako da se stavljala na nogu između koljena i zgloba, a čavli s unutarnje strane sprave, bi tada trgali nogu. Kako se zove ova naprava? ŠPANJOLSKA ČIZMA

 

Hitlerov uzor, Benito Mussolini našao se u velikim problemima tijekom 1943., kad je svrgnut sa vlasti, te zarobljen od nove talijanske vlasti. Kako se zvao vođa njemačkih komandosa koji je vodio akciju Mussolinijevog oslobađanja?
OTTO SKORZENY

 

Da atentati na visokopozicionirane političare u Europi nisu daleka povijest, podsjetilo nas je ubojstvo srpskog premijera 2003. godine. Ubijen je 12. ožujka, snajperskim hitcem, ispred ulaza u Vladu Srbije. Kako se zvao ovaj nesretni srpski političar?
ZORAN ĐINĐIĆ

 

Kad se već bližio kraj Prvog svjetskog rata, 1918. godine, austrougarska flota je isplovila iz Pule na svoju prvu pravu akciju u cijelome ratu. I u toj je akciji izgubila svoj najveći brod, kojeg su u pola noći potopili talijanski torpedni čamci. Kako se zvala ova austrougarska mrcina od broda?
SENT IŠTVAN

 

Stari Rimljani su, kao što znate, brojeve pisali slovima. Koje su slovo izabrali za broj 100?
C

 

Ako se pita Herodota, 300 Spartanaca je zaustavilo milijunsku perzijsku armiju u Termopilskom klancu. Spartance je predvodio Leonida. Kako se zvao car na čelu Perzijanaca?
Kserkso

 

Tražite još pub kviz pitanja iz povijesti?

Odlično, na pravoj te adresi! Sva ova pitanja, kao i mnoga druga pitanja iz povijesti možete pronaći na našem novom web projektu pubkvizpitanja.com.