Povijest – Pub kviz pitanja

Povijest, pub kviz pitanja

 

 

U 541/2. g. velika pandemija zahvaća Bizantsko Carstvo, a potom i ostatak znanog svijeta. Povjesničari danas smatraju da je to bila prva pandemija bubonske kuge. Oni također ovu kugu nazivaju po vladaru koji je vladao u tome razdoblju a koji se bio i zarazio, ali je bio među rijetkima koji su je i preboljeli. Kako se on zove?
Justinijan

 

Zaporoška Republika ili Kozačka Republika je ukrajinska kozačka republika koja je nastala 1649. na prostoru današnje središnje Ukrajine i manjih zapadnih dijelova Ruske Federacije, prostoru koji se prethodno nalazio pod vlašću Poljsko-Litavske Unije. Ona nastaje nakon ustanka ukrajinskih kozaka pod zapovjedništvom hetmana kojem je vlastito ime bilo Bogdan. Kako se on prezivao?
Hmeljnicki

 

Jedan od vodećih komunista u Hrvatskoj prije i za vrijeme II. svjetskog rata a kojeg se smatra najutjecajnijim komunističkim rukovodiocem u Hrvatskoj od kraja II. svjetskog rata do početka 1980.-ih godina zvao se Vladimir. Kako se prezivao?
Bakarić

 

Početkom 1918. godine u Sovjetskom Savezu se pojavila potreba hitnog stvaranja vojnih snaga novog režima. Nestabilna situacija u zemlji dovela je do brzog i vrlo improviziranog stvaranja nove vojne organizacije “Seljačke i radničke crvene armije” (RKKA), u biti narodne milicije namijenjene obrani zemlje od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja. Kako se zvao političar koji je ovu miliciju  do 1924. preobrazio u profesionalnu armiju?
Lav Trocki

 

U trećem tisućljeću prije Krista u dolini rijeke Ind razvila se civilizacija koju se može smatrati prvom indijskom. Narod koji ju je stvorio zvao se Dravidi, a ona nestaje u nerazjašnjenim okolnostima. Nastaje oko gradova građenih opekom od kojih su dva najpoznatija. Po Harappi cijela civilizacija dobija ime, ali drugi je zbog svoje očuvanosti daleko najpoznatiji urbani lokalitet ove civilizacije. Kako mu je ime?
Mohenjo Daro

 

U periodu između 1920. i 1938. godine postojao je vojni savez između Jugoslavije, Čehoslovačke i Rumunjske. Uzrok njegovog formiranja bio je strah od eventualnog pokušaja Austrije ili Mađarske da vojnim putem povrate teritorije koje je Austrougarska ranije imala. Kako se zvao ovaj savez?
Mala Antanta

 

Koje godine je Republika Hrvatska postala članice Europske Unije?
2013. godine

 

Koga je časopis Time godine 1938. izabrao kao osobu godine?
Adolf Hitler

 

U kojem stoljeću se vodio Četvrti habsburško-turski rat?
17. stoljeću

 

Sisačku rafineriju osnovala je obitelj Mayer Marić. Za strateškog patrnera su uzeli jednu svjetski poznatu naftnu kompaniju. Koju?
Shell

 

Koje godine je Vladimir Putin postao predsjednik Ruske Federacije?
2000. godine

 

Jedni od najneustrašivijih ratnika kroz povijest, ali i dan danas, su Gurkhe. Posebice su se proslavili u službi britanske krune, a njihovi podvizi na ratištima oba svjetska rata, te u svim sukobima u kojima je Velika Britanija sudjelovala nakon njih, stavljaju ih ravno u legendu.
Kako se zove njihovo ubojito hladno oružje, bez kojeg ne možemo zamisliti gurkha ratnika?
KUKRI

 

Jedan od najvećih vojskovođa antike bio je Temistoklo. On je odmah shvatio da je jedini način da se odbije perzijska najezda na Grčku, tako da ih se porazi na moru. Stoga je u obrambenom savezu grčkih gradova inzistirao i na zajedničkoj floti.
Konačna kruna je bila velika pobjeda kraj jednog grčkog otočića.
Kojeg?
SALAMINA

 

Kraj sela Kistanje, nalaze se ostatci velikog rimskog vojnog logora. Sve do potpune pacifikacije ilirskih krajeva, u njemu se, kao posade, izmjenjuje čitav niz rimskih legija. Kasnije se, nakon što počne gubiti vojni značaj, oko njega razvija i civilno naselje.
Kako je ime ovog logora?
BURNUM

 

U drugoj polovici devetog stoljeća Hrvati rade prvi pravi iskorak prema Jadranskom moru. U tom periodu strah su i trepet svim trgovcima koji plove uz istočnu obalu Jadrana. Kolika je snaga njihove mornarice pokazuju 871. godine, kad pomažu, jakom flotom, kralju Ludoviku II da oslobodi Bari od Arapa . Koji hrvatski knez je tad bio na čelu Hrvatske, a kojeg su protivnici od milja zvali “najgori knez Slavena”?
DOMAGOJ

 

Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, jedan ruski vladar je shvatio da je daljnja ruska ekspanzija u potpunosti nemoguća bez razvoja flote. Kako nije imao ni znanje ni ljude, poslao je veliki broj Rusa na školovanje u tada glavne europske brodogradilišne centre. Čak je i sam posjetio te gradove i sudjelovao u izradi brodova kao običan radnik. Kako se zvao ovaj ruski car?
PETAR VELIKI

 

Jedan od najpopularnijih modela Colt revolvera, Colt.45, imao je zanimljiv nadimak. Korišten je u vojnim postrojbama SADa, ali popularnost mu je ogromna i među žiteljima Zapada. Zato je ovaj model jedan od nezamijenjivih u kaubojcima, posebice špageti vesternima. Koji je, začuđujuće različit od uporabne namjene, nadimak ovog Coltovog modela?
PEACEMAKER (IZMIRITELJ)

 

 

Nikad nije objašnjeno zašto su mučitelji kroz povijest imali fiksaciju na stopala svojih žrtava. Ali ako nam je ona poznata, ne čude imena poput cementnih cipela. Ipak, jedna sprava za mučenje je puno poznatija od spomenutih cipela, a isto nosi ime obuće. Radila je tako da se stavljala na nogu između koljena i zgloba, a čavli s unutarnje strane sprave, bi tada trgali nogu. Kako se zove ova naprava? ŠPANJOLSKA ČIZMA

 

Hitlerov uzor, Benito Mussolini našao se u velikim problemima tijekom 1943., kad je svrgnut sa vlasti, te zarobljen od nove talijanske vlasti. Kako se zvao vođa njemačkih komandosa koji je vodio akciju Mussolinijevog oslobađanja?
OTTO SKORZENY

 

Da atentati na visokopozicionirane političare u Europi nisu daleka povijest, podsjetilo nas je ubojstvo srpskog premijera 2003. godine. Ubijen je 12. ožujka, snajperskim hitcem, ispred ulaza u Vladu Srbije. Kako se zvao ovaj nesretni srpski političar?
ZORAN ĐINĐIĆ

 

Kad se već bližio kraj Prvog svjetskog rata, 1918. godine, austrougarska flota je isplovila iz Pule na svoju prvu pravu akciju u cijelome ratu. I u toj je akciji izgubila svoj najveći brod, kojeg su u pola noći potopili talijanski torpedni čamci. Kako se zvala ova austrougarska mrcina od broda?
SENT IŠTVAN