Znanost – Pub kviz pitanja

Znanost - Pub kviz pitanja

 

Klikni na reklamu, podrži Kvizopiju!

 

 

Koji je spoj sumpora analogan vodi jer mu je atom sumpora na mjestu atoma kisika u vodi?
Sumporovodik

 

Aflatoksini su otrovni i spadaju među najkancerogenije poznate supstance. Stvaraju se na polju i tokom skladištenja, a najčešće se mogu naći u kukuruzu, kikirikiju, riži, bademu, suncokretu, soji, sušenom voću, začinima, mlijeku i mliječnim proizvodima. Koja grupa organizama proizvodi aflatoksine?
Gljive

 

Metal koji je dobio ime po grčkoj riječi za kamen smatra se najlakšim od svih poznatih metala. Najmanje je reaktivan od svih alkalijskih metala. Također je najtvrđi i najvišeg tališta. O kojem je to kemijskom elementu riječ u ovom pitanju?
Litij

 

Što označava kratica DNA?
Deoksiribonukleinska kiselina

 

Koji proizvod je izumio kemičar Norm Larsen?
WD40

 

Kako se zove znanstvenik koji je 1801. godine otkrio ultraljubičasto zračenje?
Johann Wilhelm Ritter

 

Kako nazivamo benigni tumor žljezdanog tkiva?
Adenom

 

Kako glasi latinski naziv za željezo (Fe)?
Ferrum

 

Kako u fizici nazivamo pojavu međusobnog privlačenja površina dvaju tijela načinjenih od različitih tvari, ili tijela i tekućine, zbog djelovanja elektromagnetskih sila među molekulama?
Adhezija

 

Jedan je, do tad planet, najveći gubitnik zasjedanja Međunarodnog astronomskog saveza iz 2006. godine. Naime, tu je odlučeno, da ga se prebacuje u nižu ligu, među, takozvane, patuljaste planete. Koji je to planet, pardon, patuljasti planet?
PLUTON

 

U ovom pitanju tražimo ime talijanskog matematičara i fizičara, kojeg smatramo jednim od osnivača molekularne teorije. U njegovu čast, broj osnovnih čestica plina koji sadrži jedan mol, naziva se brojem s njegovim imenom.
Kako se zvao ovaj talijanski znanstvenik?
AMADEO AVOGADRO

 

Koja je najbliža zvijezda Zemlji, ne računajući Sunce?
Proxima Centauri

 

Britanski fizičar i kemičar, Michael Faraday, zaslužan je za mnoga otkrića na područjima elektromagnetizma i elektrokemije. Zbog toga je, njemu u čast, jedna fizikalna jedinica dobila ime farad (F).
Što to mjeri farad?
KAPACITET

 

 

Četiri kemijska elementa su dobila imena po suvremenim državama. Tri od njih su radioaktivni i ne mogu se naći u prirodi u većim količinama. Četvrti je stabilan i uobičajen.
O kojem je elementu riječ?
GERMANIJ

 

U španjolskoj pokrajini Santander, nalazi se jedno od čuda Paleolitika. Riječ je o špilji koja je prekrivena slikama divljih životinja te negativima ljudskih ruku. Ovo mjesto je još od 1985., dio UNESCOve svjetske baštine.
Kako se zove ova špilja, koju u slobodnom prijevodu sa španjolskog možemo zvati pogled u vis? ALTAMIRA

 

Kod nas se temperatura mjeri u celzijusima. Međutim, u nekim djelovima svijeta prihvaćena je skala koju je osmislio njemački fizičar Gabriel Fahrenheit. Vjerujem da se mnogi snalaze i na ovoj ljestvici, ali kod nas je mnogo poznatija po književnom djelu Raya Bradburya, po kojem je snimljen i istoimeni film. U imenu romana prva je riječ Fahrenheit, a potom ide broj, koji, navodno, označava temperaturu na kojoj papir počinje gorjeti. U Fahrenheitima, logično.
Koji je to broj?
FAHRENHEIT 451

 

Godine 1967., desio se jedan od velikih iskoraka u medicini. Naime, te godine je prvi put uspješno presađeno ljudsko srce. Ovaj nevjerojatan pothvat, izvršen je u Južnoafričkoj Republici.
Kako se zvao doktor koji je obavio ovu operaciju?
CHRISTIAAN BERNARD

 

Evo nas opet u Antici, točnije u Ateni. Tražimo ime velikog grčkog matematičara, koji je zadužio svjetsku znanost djelom objavljenim oko 300 gpk.. Riječ je o matematičkim spisima objavlenim u trinaest knjiga, po imenu Elementi. Do dana današnjeg, ove spise se smatra jednim od najboljih djela o matematici ikad. Kako se zvao autor Elemenata?
EUKLID

 


Klikom na reklamu podržavate rad ovih stranica. Na tome smo vam beskonačno zahvalni.

 

U današnjem svijetu konstantno se postavlja pitanje eutanazije bolesnika bez nade u oporavak. Neki od njih prekinuli bi patnju, i traže pravo da to i učine uz medicinsku pomoć. Međutim, većina država u svijetu kazneno tereti sve one koji bi pomagali pri takvim postupcima. Daleko najpoznatiji liječnik koji se bavio takvim postupcima je američki liječnik kojeg su američki mediji prigodno nazvali dr. Smrt.
Kako se zvao ovaj doktor?
JACK KEVORKIAN

 

Hawkingov znanstveni rad je dostigao spektakularne razine. Međutim, nikad ne bi postao ovako poznat i popularan da nije napisao nekoliko bestseler knjiga u kojima objšnjava svoje teorije.
Kako se zove njegova knjiga iz 1988. godine, u kojoj opisuje postanak i kraj svemira, a prodana je u više od 9 milijuna primjeraka?
KRATKA POVIJEST VREMENA ( A BRIEF HISTORY OF TIME)

 

Kako se zove razdoblje bez disanja koje se događa tijekom spavanja?
Apneja

 

Kako se zove upala jetre koju najčešće uzrokuju virusi?
Hepatitis

 

Tražiš još pub kviz pitanja iz znanosti? Ne traži više! Posjeti pubkvizpitanja.com i pronađi mnoštvo pitanja i odgovora iz znanosti.